Son dakika haberi bulunmamaktadır.   Senoz Esnaf  
Senoz Deresi
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Animasyonlar | Anketler | Sitene Ekle | Mesaj Gönder | Sohbet | MircScriptİndir

HABER ARA


Gelişmiş Ara

EN ÇOK OKUNANLAR

Mobil öğrenme devrindeyiz

Geçen ay gittiğimiz Adapazarı'nda, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi, Pazarlı hemşehrimiz Yrd. Doç. Dr. Ömer Kadir Morgül'ü de ziyaret etmiştik.

Kategori  Kategori : Röportajlar
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 4508
Tarih  Tarih : 16 Ekim 2011, 23:44

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Hemşehrimiz Y. Doç. Dr. Morgül'le eğitim üzerine bir sohbet yaptık. Morgül, yıllık izinlerinde ekseriyetle Karadeniz'e, Pazar'a gittiğini söylüyor. Üniversite yıllarından beri tanıştığımız Ömer Morgül ağabeyimizin, geçen yıl Senoz'a, Ormancık Köyü'ne de geldiğini bu arada ifade edelim.

*Senozderesi.com için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Esasen Rize, Pazarlıyım. Dedemin dedesi Çayeli Büyükköy'denmiş. 1982'den beri Sakarya'dayız. Liseye kadar İstanbul'daydım. Üniversiteyi Trabzon'da Makina Bölümünde okudum. Ondan sonra Yıldız Üniversitesinde master yaptım. İTÜ'de doktora yaptım ve 1982'den beri de Sakarya Üniversitesinde araştırma görevlisiyim. Memleketimize, Pazar'a gidip geliyoruz her zaman. Yaz tatillerini mümkün olduğunca orada değerlendiriyoruz.

*Eğitim en çok şikâyet edilen konulardan birisi Türkiye'de. Herkes şikâyetçi ama çare bulunamıyor. Sizce Türkiye eğitim noktasında nereye doğru gidiyor?

Sakarya Üniversitesi bu konuda ciddi bir öncülük yaptı. Uzaktan eğitim, yani teknolojinin eğitimde kullanılması noktasında iyi bir yerdeyiz. Ve bunu ilk başlatan üniversite Sakarya Üniversitesi. O zamanki rektörümüz 40 kişilik bir ekiple bu işe start verdi ve Türkiye'de uzaktan eğitimi ilk biz başlatmış olduk. Dünya serbest üniversiteye doğru gidiyor. Bunu da teknolojinin getirdiği bir nimet olarak görüyoruz. Ve bunun da kullanılması gerekiyor. Artık illa sınıf, bina, kara tahta değil; eğitim her yerden alınabiliyor olmalı. Şuan bu noktaya doğru gidiliyor.
Artık e-öğrenmenin ötesinde "m-öğrenme" dediğimiz mobil öğrenme başlıyor. Cep telefonumdan internetteki bilgiye, sınıfa ulaşabiliyor; cep telefonuyla, evindeyden hocasına, ders ortamına istediği anda ulaşabiliyor. Randevulu bir ders istiyorsa hocasıyla beraber dersi sınıftaymış gibi işleyebiliyor.
Bunun dışında internetteki ders notları tekrar tekrar izlenebilir şekilde gerek animasyonlu, gerek simülasyonlu şekilde bulunuyor. İstendiği zaman, istenildiği kadar eğitim alınabiliyor. Canlı olarak hem görüntülü, hem sesli bir sistemle beraber sınıf ortamını internet ortamında oluşturabiliyorlar. Sakarya Üniversitesi ilk başlandığı zaman (1997), 2000'den sonra ÖSS üzerinden öğrenci kaydettik ve şuan 10.000'in üzerinde öğrenci var. Tamamen uzaktan eğitim alanlar var, haftada bir gün gelenler var. Bütün bunlara baktığımız zaman fiziki ortamları hiç değiştirmeden öğrenci kapasitesine bire, ikiye, üçe katlama imkânımız var. Erasmus ve Farabi adlı öğrenci değişimlerini de destekliyoruz. Şu bir gerçek, dünyada bir çok şirket bayi veya çalışan personelini uzaktan eğitim aracılığı ile eğitiyor. Gelinen nokta bu.

*Liseden nasıl öğrenciler geliyor?

Öğrenciler lisede eğitim almaktan çıkmış, direkt kurs eğitimi alarak üniversiteye giriyorlar. Geçtiğimiz senelerde karşılaştığımız bir şey vardı; öğrenci basit bir fizik kuralını bilemedi. "Sen bu kuralı öğrenmeden nasıl üniversiteye gelebildin?" diye sorduğumuzda; "Hocam, ben hiç fizik sorusu çözmeden geldim" dedi. Yeni sınav sistemiyle bunun önüne geçildi, makina bölümüne girmek isteyenler belli bir miktar fizik sorusu çözmeli. "Giremezsem ne olur, girersem ne olur, mezun olunca ne olacağım, işsizlik kaygısı" gibi konular ciddi bir şekilde problem. (Görüşen: F.Çakır, Y.Çakır)
*
senozderesi.com haber merkezi




Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Röportajlar

En Çok Okunan Haberler

Umut yarını değiştirme çabasıdır!07 Temmuz 2019
RadyoSenoz
 
İSTEK GÖNDER

FOTOĞRAF GALERİLERİ

Yayınlanan yazıları kaynak göstererek yayınlamak serbesttir. © Copyright 2004-2009
Yazar Girisi | Altyap: MyDesign Haber