Senoz'lu hemşehrimiz Yusuf Karaloğlu ile özel...

Açıklama: Erzincan Refahiye Kaymakamı Yusuf Karaloğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kategori: Röportajlar
Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2014
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 17:07
Site: Senoz Deresi
URL: http://www.senozderesi.com/haber_detay.asp?haberID=1384


Senoz Kaptanpaşa'dan hemşehrimiz Yusuf Karaloğlu ile Rize ve Refahiye hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Sizlere sunuyoruz.


Refahiye hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

Refahiye İlçemiz E-80 Karayolu üzerinden doğu ile batıyı birbirine bağlayan yakın gelecekte güney ile kuzeyi bir birine bağlayacak olan ulaşım ağının merkezinde, hızla gelişen ve kalkınan şirin bir ilçedir.

İlçemizin 121 köyü 72 mezrası ve 4 merkez mahallesi mevcut olup, İlçe nüfusumuz kış aylarında her ne kadar düşüşe geçse bile yaz aylarında en az 50.000 nüfus potansiyeline sahiptir.

İlçemize yapılan çalışmalardan sizlere ana başlıklar halinde bilgi vermek istiyorum.

İlçemize yaklaşık elli yıl önce yapılan hükümet konağı kullanıma müsait olmadığından yıkılmış, yerine tek adımda hizmet sunmak adına Kaymakamlık, Adliye ve Belediye binalarını da içerisine alacak şekilde yeniden yaptırılmıştır. 84 Daireli TOKİ Konutları, İlçe Jandarma Hizmet Binası ve Lojmanları, Telekom ve PTT Hizmet Binaları, Karadeniz ve Güneydoğuyu Bağlayan Yol (Malatya Bağlantılı) çalışmaları devam etmektedir. Çok Programlı Lisenin güçlendirmesinin yapılması, Anadolu Öğretmen Lisesi, İlçe Tarım Müdürlüğü Hizmet Binası, Refüj Aydınlatması, Esat Muhlis Cami Restorasyonu, gibi bazı yatırımlarımız genel bütçeden aktarılan kaynaklarla yapılmıştır. Yine yeni Toki binaları yapılması için çalışmalar devam etmektedir. 2013 yılında inşaatına başlanan HUZUREVİ 2014 itibariyle açılışa hazır hale gelecek.

Yine özel bütçeli yatırımlarımızdan; eski hükümet konağının bulunduğu alana özellikle yaz aylarında insanlarımızın rahatlıkla oturup dinleneceği bir park içerisinde saat kulesi ile süsleyerek yapılmıştır. Yine halkımızın güvenliği noktasında ilçemizin giriş çıkışlarının ve caddelerinin kontrolü amacıyla MOBESE ağı kurulmuştur. Yaz aylarında halkımızın aileleriyle birlikte dinlenmeleri için Binalı YILDIRIM Dinlenme ve Piknik Alanı yaptırılmıştır. İlçemizde spora verilen önem herkesimin takdirini kazanmış bu bağlamda Sentetik Yüzeyli Çim Sahası ilçemiz gençlerine kazandırılmıştır.

Yapılan bağışlarla ilçemizde 120 kişilik Telekom Kız Yurdu, 120 kişilik Telekom Erkek Öğrenci Yurdu, 40 Daireli Kamu Lojmanları, Öğretmenevi, Kapalı Halı Saha, Kadın Konukevi ve İstihdam Merkezi, Kızılay Gençlik Kampı, Mehmet YAVUZ Kültür Merkezi Donatımı, Bal Paketleme İşleme Tesisi, Müftülük Hizmet Binası, Kütüphane ve İş Merkezi, İki adet İlköğretim Okulu yaptırılmış ve hemşerilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Yukarıda bahsedilen yatırımların İlçemize kazandırılmasında büyük emeği olan Eski Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM’ a, kamu kurum ve kuruluşlarına ve Refahiye halkına teşekkür ederim.

BİR KAYMAKAM BULUNDUĞU ŞEHRE NE KATABİLİR?

Coğrafi anlamdaki farklılıkları bir kenara bırakırsak iki bölge insanları arasında bir fark bulunmamaktadır. Yaptığım köy ziyaretlerimde bunu çok açık bir şekilde gördüm. Köylülerimizle yaptığım sohbetlerde, bir çok hemşerimizin aslen Karadeniz tarafından geldiğini (genellikle Giresun ve Trabzon )dinledim. Bölgede kim olduğunu bir türlü ortaya çıkaramadığım, üzerine araziler olan, ferman bulunan Laz HIDIR adında bir hemşerimiz varmış. Lakin kimdir soyu kimlerdendir şuan ki hısımları belli değil. Arazileri hazine arazileri arasına katılmış lakin bir Osmanlı fermanında kayıtlı arazilerin idaresi ona bırakılmıştır.

Coğrafya, yaşam şartlarını ve kültürü etkilemiş, yöresel düğün-dernek adetleri bizim bölgeye göre farklılıklar göstermekle birlikte inanılmaz eğlenceli, anlamlı görenekler bulunmaktadır. Bölgenin mutfağı tamamen buğdaya dayanmakta, bizim için mısır ne ise burada da buğday aynısı diyebiliriz. Tabiiki hayvancılık yaygın ve önemli bir geçim kaynağı olmuş, hayatın vazgeçilmezi kabul edilmiştir.

60’lı yıllarda başlayan 90’lı yıllarda zirveye ulaşan göç Refahiye’mizi de etkilemiş, köylerimiz boşalmıştır. Karadeniz insanı gibi Erzincan insanı da gurbetçidir, çalışkandır, çilekeştir, zor koşulların insanıdır. Bölge insanının Karadeniz ile komşu olmasından dolayı ticaret vesilesiyle tanışıklıkları çok olup, kuvvetli ilişkilere sahiptir. Bu yüzden Karadeniz insanını kendinden kabul eder. 70’lerde Karadeniz insanı (özellikle Trabzon ve Rize) ticaret için Erzincan’a gelmiş, burada fırın, pastane, otel hizmetlerinde bulunmuş, şehir hayatına önemli katkılar sağlamış tanınmış esnaflarımız bulunmaktadır.92 deki depremin akabinde Karadenizli esnaf Erzincan dan hızla ayrılmış, İstanbul ve Ankara’ya yönelmiştir. Ama isimleri hala hayırla yad edilmektedir.

Bir Kaymakam çalıştığı yerde kalkınmanın, değişimin ve ilerlemenin lokomotifi rolünü üstlenebilir. Bölgesel imkan ve kaynakların tespit ve organize etmesiyle kısa zamanda beklenenleri hayata geçirebilir. Onun azmi, arzusu ve ileri görüşlülüğü bu konuda önemlidir. Görev yaptığımız yerde milletimizin beklentilerine cevap vermek, insanımızın gözünde devletimizin itibarını yüceltmek, insanımızın geleceğe daha umutlu ve güvenle bakmasını sağlamak adına görevimizi büyük bir gurur ve onurla yapmaya çalışıyoruz.

TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİ BİRBİRİNDEN DEĞERLİ GÜZELLİKLERE SAHİPTİR. BİRÇOK YERİ GEZMİŞ BİRİ OLARAK RİZE HAK ETTİĞİ YERDEMİDİR?

Karadeniz bölgesi özellikle Rize turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın bu avantajının ekonomik dönüşümünü sağlayamamış diyebiliriz. Ama fırsat kaçmış da değildir. Ülkemizin hızlı ekonomik büyümesi ve küresel alandaki pozisyonunu genişletmesine bağlı olarak ülkemiz ve değerli cazibe merkezi olacaktır. Ayder yaylası neden Karadeniz’in Davos’u olmasın ki? Bölge ülkelerinin Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanlarının katıldığı toplantılara ev sahipliği yapacağı zamanlar yakındır. Bunu hedef koyarak şimdiden altyapı ve üstyapı çalışmalarının uzun vadede planlanması (en az 20 yıl) yapılmalı, bölge bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Başlı başına saatlerce sürecek bu konuyu başka bir sefere geniş olarak ele alalım.

RİZE’NİN COĞRAFİ DURUMU NEDENİYLE GÖÇ VEREN İLLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR. ALTERNATİF SEÇENEKLERLE CÖZÜM NE OLABİLİR?

Ülkemizde büyük şehir olmuş kentlerimiz bile göç veriyor. Bu biraz da kalkınmanın özündeki dengesizlikten kaynaklanıyor. Özellikle ekonomik fırsatlar veya imkânlar şehirlerarasında eşit olmadığından, hayata dair beklentiler değiştiğinden göç kaçınılmaz oluyor. İlerleyen yıllarda tarımın (organik tarım) önemli bir değer olacağı gözüküyor.

Dünya nüfusu hızla artıyor. Gıda arzı ayrı bir önem arzediyor. Ülkemizde bu konuda iddialı bir ülke, küresel anlamda önemli bir güç olmamız, bu alanda da etkin ve belirleyici olmamıza bağlıdır. Çok ta uzun olmayan bir süreçte ticari işletme tarzındaki tarım şirketleri ülkenin dört bir yanında boy gösterecek, o vakit bölgenin ekonomik kalkınması ivme kazacaktır.

BUNDAN SONRAKİ GÖREV YERİNİZ NERESİ OLMASINI İSTERDİNİZ? RİZELİLERE SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR KONU VARMI

Tüm hemşerilerimize en derin muhabbetlerimi sunarım. Kendilerine sağlık ve afiyet dilerim. Bu şansı veren size teşekkür ederim. 53 Rize bölgenin önemli bir değeri, sahip çıkılmalıyız. Kültürümüzü, insanımızı tanıtan, anlatan önemli bir çalışma . Başarılı çalışmalara imza atmanızı can-ı gönülden temenni ederim.

Bundan sonraki görev yerim neresi olsun diye hiç düşünmedim. Ama neresi olursa olsun Rize’ye, Kaptanpaşa’ya uzak olmaması önemlidir. Bir geçe de olsa memlekette olmak bizim için çok önemlidir.


Yusuf Karaloğlu'nun özgeçmişi

1979 yılında İstanbul'da doğmuştur; aslen Rize'lidir. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamlamıştır. 1996 yılında Şişli Lisesi'ni bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme bölümüne girmiş, 2001 yılında mezun olmuştur.

2004 yılında İçişleri Bakanlığı'nda 91. dönem Trabzon Kaymakam Adayı olarak göreve başlamıştır.

2005 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından İngiltere'ye gönderilmiştir.

2007 yılında kaymakamlık stajını dönem birinciliği ile bitirip asaleten Kaymakamlığa atanmıştır.

2007-2009 Sivas İmranlı Kaymakamlığı

2009-2011 Erzincan İliç Kaymakamlığı

2010 yılında Sivas'ta S.T.O'lar ve hayırsever vatandaşlarla birlikte başta eğitim ve öğretim olmak üzere kırsal alanda başarılı çalışmalarından ve uygulamalarından dolayı Yılın Kaymakam'ı seçilmiş olup Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL'den meslek ödülünü almıştır.

2011 yılında Erzincan İliç'teki başarılı ve özverili çalışmalarından dolayı İçişleri Bakanı Sayın Beşir ATALAY tarafından maaşla ödüllendirilmiştir.

2011 yılında Erzincan İliç'teki başarılı ve özverili çalışmalarından dolayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM tarafından başarı belgesi ile ödüllendirilmiştir.

2004-2011 dönemi içerisinde üstün sicillerinden dolayı bir defa kademe ilerlemesi; muhtelif takdirname ve başarı belgesi almıştır.

29 Ağustos 2011 tarihinde 2011/646 kararname ile Erzincan Refahiye Kaymakamlığı'na atanmıştır.

Öğretmen Gözde Hanım ile evli olup iki çocuk babasıdır.