Son dakika haberi bulunmamaktadır.   Senoz Esnaf  
Senoz Deresi
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Animasyonlar | Anketler | Sitene Ekle | Mesaj Gönder | Sohbet | MircScriptİndir

HABER ARA


Gelişmiş Ara

EN ÇOK OKUNANLAR

Doğu Karadeniz evleri dünyayı dolaşıyor

Milli Reasürans Galerisi tarafından hazırlanan "Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimari" başlıklı sergi, dünyayı dolaşmayı sürdürüyor. Sergi şu sıralar Kopenhag’daki Kraliyet Çağdaş Sanat ve Mimarlık Akademisi’nde.

Kategori  Kategori : Haberler
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 2600
Tarih  Tarih : 11 Nisan 2009, 22:59

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Milli Reasürans Sanat Galerisi tarafından 2005 yılında hazırlanan "Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimari" Projesi, Doğu Karadeniz’in geçmişinin mimari tanıkları; taş ve ahşap konakları, kemer köprüleri, camileri, kiliseleri ve geleneksel evleri kapsıyor. Proje, Milli Reasürans’ın yöneticisi Amelie Edgü’nün yönetiminde Ayşe Gür ve Saliha Yavuz’un asistanlığında ve Prof. Afife Batur’un bilimsel sorumluluğunda daha sonra KTÜ Mimarlık Fakültesi’den Prof. Şengül Öymen Gür, Dr. Reşat Sümerkan’ın katılımıyla güçlendirildi. Bu araştırma ekibinde fotografik belgeleme çalışması ile Ali Konyalı, başından itibaren yer aldı ve sanatsal düzeyi de olan bir görsel birikim oluşturuldu.

Afife Batur ve Amelie Edgü proje için “Trabzon’dan başlayarak Doğu sınırına kadar uzanan sahil şeridinin Karadeniz Bölgesi’nin en az bozulmuş, özgün kırsal mimarlık örneklerini barındırması” nedeniyle bu yörenin seçildiğini, benzersiz bir topografyanın, zengin bir bitki örtüsü ve ormanın içinde oluşmuş kırsal yerleşmelerin gerçekten kendine özgü bir model olarak incelenebileceğini, bu özgünlüğün kamuoyuna yansıtılmasını, bilim ve kültür çevrelerince de bilinmesini sağlayacak çalışmaların kültürel sorumluluk gereği olduğunu belirtiyor.

Prof. Gür ise, “Bölgenin farklı kültürlerin sentezinden oluşan farklı mimari tarzları; yöre kültürü, yaşam biçimi, sosyal yapısı, aile bağları ve Karadeniz insanının alışkanlıklarını yansıtıyor. Konutlar, toplumların kültür izlerini yaşatan, kozmik ve dini inanışlarını yansıtan bir ayna gibidir. Kültürler arasındaki farklılık konutların kullanım şekillerinde açıkça görülür. Yaşam farklılıkları mekânların hangi etkinliklere ayrıldığına bakılarak saptanabilir. Ayrıca konutların fiziki yapısı ve kullanım alanları toplumların gelişmişlik düzeyini de ortaya koyabilir” diye konuşuyor.

Danimarka’dan Afrika’ya Türkiye’de Antalya, Bodrum, Kars, Trabzon, Diyarbakır, İzmir, Mardin, yurtdışında Saraybosna, Slovenya, Tiflis, Batum, Helsinki, Stockholm, Tallinn’deki birçok mimarlık okulunda açılan sergi şu sıralar, Danimarka Kopenhag’daki The Royal Academy of Fine Arts School of Architecture’ta izleyiciyle buluşuyor. Suha Arın tarafından 1985 yılında çekilen ‘Sisler Kovulunca’ adlı Karadeniz belgeseliyle birlikte sunulan sergi, 5 Ocak’a kadar devam edecek. Doğu Karadeniz mimarisinin özgün örneklerinin yer aldığı projenin sergi yolculuğu 2009’da devam edecek. Mart ayında İspanya’da Elhamra Sarayı’nda, mayıs ayında Fas’ta Rabat School for Architecture’da, eylül ayında ise Tunus’ta Tunus School for Architecture’da sergilenecek olan projenin devamı için çalışmalar sürdürülüyor. (Kaynak: Radikal g., 17 Aralık 2008)
*
senozderesi.com haber merkezi/20.12.2008
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Haberler

En Çok Okunan Haberler

Umut yarını değiştirme çabasıdır!07 Temmuz 2019
RadyoSenoz
 
İSTEK GÖNDER

FOTOĞRAF GALERİLERİ

Yayınlanan yazıları kaynak göstererek yayınlamak serbesttir. © Copyright 2004-2009
Yazar Girisi | Altyap: MyDesign Haber