Son dakika haberi bulunmamaktadır.   Senoz Esnaf  
Senoz Deresi
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Animasyonlar | Anketler | Sitene Ekle | Mesaj Gönder | Sohbet | MircScriptİndir

HABER ARA


Gelişmiş Ara

EN ÇOK OKUNANLAR

Fırıncılık mesleğine itibar edilmiyor

Senoz Yenice Köyü'nden olan Toya Makine Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yalçınkaya, gençlerin fırıncılık mesleğine olan ilginin her geçen gün azaldığını belirterek sektörde nitelikli elemana ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Kategori  Kategori : Röportajlar
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 4181
Tarih  Tarih : 25 Mayıs 2016, 00:37

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bugünkü sektörü anlatabilir misiniz

Unlu Mamül makine imalatı sektörü türkiyede geçmişi 50-60 yıllık birsektör. Biz toya makine olarak 40 senedir bu sektöre hizmet ediyoruz. Sektör her geçen gün gelişiyor, bugün bu fuarda gördüğünüz birçok makine standında yeni teknolojiler var, herkes geliştiriyor teknolojilerini. Ve avrupayla rekabet edilebilir hale gelmiş durumda. Bugün bizim türkiyede üretilen makine ekipmanlar, avrupadaki makine ekipmanlardan geri kalmış bir teknoloji değil, güncel teknolojiyi takip ediyoruz. Fırın makineları sektöründe şunu diyebiliriz. Türkiyedeki makinelar avrupadaki makinelerle denk ayarda makinelardır. Sektörün gelişimi birçok firma var, bunların hepsi teknoloji geliştiriyor halde, her geçen gün bu sektör dünyada yerini daha sağlam hale getiriyor.

 

Toya makine olarak bu sektördeki yerini anlatır mısınız?

Toya Makine olarak 40 yıldır bu sektöre hizmet ediyoruz. Biz ağırlıklı döner fırınlar, katlı fırınlar, hamur işleme makineleri ve küçük mağaza tipi fırınlarla ürün gamımızı oluşturuyoruz. Bu ürettiğimiz ürünlerle kendi müşteri kitlemizi, satış sonrası hizmet servislerimizde memnun etmeye odaklı bir şekilde ürün kalitelerimizi de yükselterek her geçen gün çalışıyoruz. Belli bir Pazar payımız var. Teknoloji geliştirmeye ve ürün dizaynlarını her gün güncellemeye uğraşıyoruz.

 

Türkiye’deki ekonomiyle ilgili gelişmeleri de dikkate alacak olursak sektör olarak öngörünüz nedir?

Türkiye’deki döviz kurundaki sistem nedeniyle ithal makine her geçen gün artıyor. Bu bizim gibi türkiyede imalatçılık yapmaya uğraşan sanayici firmaların rekabet gücünü zayıflatan bir unsur. İhracat konusunda olsun, Türkiye pazarında olsun bu bir sorun. Bununla beraber türkiyede makine sektöründe bizi de ilgilendiren ithal makinelerin 2. el olanlarının türkiyeye giriyor olması, bunların denetiminin yeterince olmaması, bizim sektörümüzde de sıkıntılar yaratıyor. Ama sonuçta bu bir savaş, kurtuluş savaşının ikinci aşamasını sürdürüyoruz. Biz de gücümüzün yettiğince buna desteğimizi vererek mücadele ediyoruz.

 

Fırıncılık sektörü ve imalat sektöründe sorunlar nelerdir?

En önemli problem şu anda personel problemi. Her geçen gün yeni nesiller bu meslekten uzaklaşıyor, bu mesleğin eğitim süresi uzun, öğrenmesi zaman alıyor. Fırıncılık bir okulu olan meslek dalı değil. Dolayısıyla eğitim problemi her geçen gün sektördeki eleman eksikliğini daha fazla hale getiriyor. 12 yıl mecburi eğitim olduktan sonra ve liseden sonra bir genci fırıncılık mesleğinde eğitmek mümkün olmuyor. Çünkü fırıncılık mesleği ağır bir meslek, gece çalışılması gereken bir meslek. Bu meslek lise çağından sonra gencin ilgisini çekmiyor. Bu mesleğe itibar etmiyor, okulda da bu işi öğrenmediği için bu meslekten uzak kalıyor. Çıraklığı olmayan bir mesleğin ayakta kalması mümkün değil. Dolayısıyla bu meslek önümüzdeki 10 yıl içerisinde personel bulamadığı için ciddi değişimlere uğrayacak. Bunlardan bir tanesi donuk unlu mamüller teknolojisi gelişecek, yaygınlaşacak ve personel bulamadıkları için donuk unlu mamüllere yönelecek insanlar. Büyük fabrikalarda endüstriyel imalatlar yapılacak onlara donuk olara tedarik edilecek, onlar da donuk olarak aldıkları hamur ürünlerini pişirerek müşterilerine sunacak. Bu bir yöntem olacak, diğerleri de aile işletmelerinin içerisinde insanlar kendilerine küçük işletmelerde kendi yetiştirebildikleri çocuklarıyla işleri yürütmeye çalışacaklar.

 

Bahsettiğiniz donuk ürünleriyle ilgili eksi ve artıları nelerdir?

İnsan sağlığına zararlı olup olmaması donuk olması olmamasıyla alakası yok. Donuk ürünün içerisine illaki zararlı bir şeyler girmek diye bir kaide yok. O ürünün içerisine illaki insan sağlığına zararlı bazı katkı maddeler girmesi gerekiyor diye bir kaide yok. O yapan kişinin vijdanına kalmış. İnsan sağlığına zarar verecek olan bir hammaddeyi veya bir üretim yöntemini kullanıyorsa bir insan onun vijdanı yok demektir. Bunun donuk olup olması, taze olmuş olmasının farkı yok.

 

 Son olarak ne söylemek istersiniz?

Makinecilik sektöründe en büyük problemi birlikte hareket edememek ve üretimde satışta ve satış sonrası hizmetlerinde iş birliği yapılamamaktadır. Firmaların birlikte üretimde işbirliği yapması sayesinde dünyayla rekabet gücümüz artar. Bunun bir şekilde yöneticilerimiz tarafından teşvik edilmesi, desteklenmesi hatta belki de zorlanması gerekiyor.

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Röportajlar

En Çok Okunan Haberler

Umut yarını değiştirme çabasıdır!07 Temmuz 2019
RadyoSenoz
 
İSTEK GÖNDER

FOTOĞRAF GALERİLERİ

Yayınlanan yazıları kaynak göstererek yayınlamak serbesttir. © Copyright 2004-2009
Yazar Girisi | Altyap: MyDesign Haber